Menu

Student Fakulteta političkih nauka Evropskog univerziteta „Kallos“ Tuzla učesnik na Samitu mladih u Tirani

0 Comment


U Tirani je održan regionalni Samit mladih, pod nazivom „Youth Trail 2018“. Prisustvo OSCE-a u Albaniji organizuje drugo izdanje regionalnog omladinskog samita, pod okriljem predsjedavajućeg italijanskog OSCE-a, u saradnji sa Opštinom Tirana i Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO) sa sjedištem u Albaniji. Događaj okuplja oko 30 mladih ljudi sa Zapadnog Balkana u Tirani, koji ima za cilj razmjenu iskustva, promovisanje zajedničkih akcija na lokalnom i regionalnom nivou i unaprijeđivanje duha saradnje mladih u regionu. Paneli i sesije na samitu su bili posvećeni promovisanju vrijednosti OSCE-a među mladima. Na sesijama i panelima se razgovaralo o mladima u svijetu OSCE-a, mladima i borbi protiv trgovine ljudima, kulturnom naslijeđu, ravnopravnosti polova, mladima i sigurnosti, borbi protiv nasilnog ekstremizma, djelovanju protiv korupcije, medijima na balkanu, prošlošću, kao i o međukulturnom dijalogu.

Otvorenju događaja su prisustvovali Ambasador Bernd Borchardt – Čelnik OSCE-a u Albaniji, Nj.E. Ditmir Bushati – Ministar evropskih i vanjskih poslova, Ambasador Alberto Cutillo – Ambasada Italije u Tirani, Đuro Blanuša – Generalni sekretar RYCO i drugi visoki zvaničnici.

Emir Karamujić, student II godine Fakulteta političkih nauka, je učestvovao na Samitu.

„Pozivam sve studente u Brčkom i Tuzli, da prisustvuju premijeri dokumentarnog filma – Djeca dejtona – koji će biti prikazan 16.07. u Domu kulture u Brčkom, na kojem je radilo nekoliko studenata Evropskog univerziteta Brčko i Evropskog univerziteta „Kallos“ Tuzla. Film govori o pomirenju i suživotu u Brčkom i BiH. Imaćete priliku da pogledate razgovore sa ratnim veteranima, mladima i umjetnicima na teme rata i prošlosti, života u sadašnjosti i budućnosti.“ – navodi Emir Karamujić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *